Alle som kjenner meg kjenner også min irrasjonelle trang til å vite hva ord kommer av og hvorfor og hvordan de ble som de ble. De som gir faen i såpass viktige poenger henvises herved til siste avsnitt av denne siden. Enjoy.Ordet Robot, som IRC-jargon-ordet Bot er utledet av, er egentlig tsjekkisk, og betyr arbeider. R.U.R. (Rossums Universal-Roboter), er navnet på et skuespill av den tsjekkiske forfatteren Karel Capek (1890-1938). I Capeks skuespill ble ordet brukt om Rossums arbeidere, som var kunstig fremstilte og undertrykte slavearbeidere. Disse skulle symbolisere den utbyttede arbeiderklassen, men det er egentlig ikke vårt poeng. Det viktige poenget å merke seg her er at ordet robot blir brukt i en annen sammenheng enn den vi er vant til - det brukes ikke om menneskelignende maskiner, men om maskinlike mennesker. De er dermed ikke roboter slik som vi kjenner dem, men heller androider, som det heter i nyere science fiction. I tillgg kan man merke seg at ordbruken egentlig var i overført betydning, som en metafor vanligvis er. Omtrent som når noen kaller PC'en som streiker for en drittmaskin. Mange vil være enige, men de ser jo at den egentlig er av plast og metall ... ( :=]? )
Ordets betydning har altså endret seg i løpet av årene. Hvordan og hvorfor skjedde dette? Vel, den russiske kunstnerinnen Alexandra Exeter (1882-1949) er en del av svaret. Hun ble født i Hviterussland, i nærheten av Kiev hvor hun hjalp Isak Rabimovitsj, Viktor Simov og Sergej Koslovski med scenografien til en science fiction film kalt Aelita, basert på en roman av Aleksej N. Tolstoj (fjern slektning av Leo T.), som kom ut året før, og regissert av Jakov A. Protatsanov. Filmen har en luftig handlig om tre mennesker som drar til Mars og kommer over etterkommerne av Atlantis, styrt av den heftige, men ondskapsfulle dronning Aelita (Julia Sontseva). Marsboerne er hennes slavearbeidere, altså roboter i Capeks tolkning av ordet. Filmens undertittel var da også Robotenes opprør.
Exeters robotdrakter var kantede og kubistiske, slik at de minnet om maskiner - noe som understreket deres tilværelse som maskiner. Bruken av ordet robot henspeilte direkte på Capeks skuespill (det var altså en allusjon - nei og nei, som vi husker uttrykk fra norsken...). I 1924 flyttet hun så til Paris, og året etter - 1925 - laget hun en liten figur (ok, skulptur) som idag står i en monter på The Art Institute i Chicago. Figuren er av malt papp, og har et prismeformet hode, en prismeformet kropp og rør som lemmer. Hodet minner om en skjerm, og kroppen er dekorert med tall. Idag vil enhver assosiere figuren med ordet robot, og det er da også skulpturens tittel : Robot. For første gang var altså ordet brukt om en menneskelignende maskin, og ikke omvendt. (Skjermhodet er et interessant poeng - dette var tross alt ca. 40 år før noen tenkte på å bruke skjermer med datamaskiner...)
- Robotene i filmen Aelita, 1924
Aelita ble svært populær, og kom også til USA i nedklippet form. Omtrent samtidig i USA gikk også filmen Metropolis av Fritz Lang (1890-1976). Historien om forbudt kjærlighet og arbeideropprør i en mekanisert storby bør være kjent for de fleste, men mindre kjent er det at den ble tenkt ut av Thea von Harbou (1888-1954), Langs kone, som utga den i romanform i 1926. Langs filmversjon kom i 1927. Den viktigste scenen i Metropolis er idag en klassiker, og viser hvordan den gale vitenskapsmann Rotwang (i sannhet et forbilde for dagens ynkelige "teknokrater") lager en kopi i glass og metall av den elskovsbefengte Maria (Birgitta Helm). Rotwang lager her en robot - en menneskelignende maskin, som mot all forventning snur seg mot sin hersker og stiller seg i fronten for revolusjonen. Hun identifiserer seg altså med arbeiderne, de undertrykte, fremfor sin skaper.
- Exeters "Robot", 1925 (C) Jon Bing
Den godeste Adolf Hitler ble forøvrig svært fenget av Langs mesterverk. I 1933 fikk han tilbud om å bli det Tredje Rikes propagandaregissør. Lang svarte pent at man skulle tenke på det, hvorpå han slengte seg på første båt til USA. Adolf ble mindre blid, men dette er bare en digresjon...
- Fra Langs film Metropolis, 1927
Aelita og Metropolis gikk samtidig i USA, den ene med maskinlignende, undertrykte arbeidere, den andre med en menneskelignende maskin som leder for menneskelige (men likevel undertrykte) arbeidere. Bings hypotese er at disse to filmene tilsammen førte til at ordet robot skiftet betydning for godt, og deretter ble en betegnelse på en menneskemaskin.
Videre studier av robotmyten kan være f.eks. Isaac Asimovs (1920-1993) robothistorier. Samlingen The Complete Robot burde være essensiell. Asimov er kjent som mannen bak de Tre Lovene for roboter, først foreslått av den halvt legendariske sci-fi redaktøren John W. Campbell (1910-1971), og senere raffinert for Asimovs robothistorier :
Disse reglene formet grunnlaget for roboter i science fiction frem til idag, og antagelig også for fremtidens, virkelighetens, roboter.
- A robot may not injure a human being, nor through inaction allow a human being to come to harm.
- A robot must obey orders given it by human beings except where such orders would conflict with the First law.
- A robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second law.
En bot i IRC-jargon er en automatisert klient - som gir en innprogrammert og deterministisk respons (output) på gitte stimuli (input). En bot representerer altså, rent matematisk selvsagt, et forhold mellom to størrelser. Vi kan faktisk driste oss til å kalle den en funksjon, siden et sett av betingelser og inputdata kun kan gi ett resultat.Eksempelvis:
"Kan'ke jeg få op'a?"
Klienten er programmert v.hj.a. et script (i f.eks. IRC-II eller perl) eller et program (eksempelvis C), og kan selvsagt gjøre alt som en vanlig bruker kan - eller, mer spesifikt - alt som brukeren som kjører prosessen kan gjøre. Er brukeren oper, kan boten også være oper. For andre brukere ser det ut som om det er prosessens eier som er på IRC - han/hun har bare skiftet nick til noe som har stavelsen bot i seg og er om mulig enda kjedeligere å prate med enn til vanlig...- "Nei."
- "Jo'a?"
- "Nei, sa jeg jo..."
Hva betyr egentlig dette? Jo, den som programmerer en bot, programmerer egentlig seg selv. Akkurat som den gale Rotwang lager man en kopi av et menneske, og forvandler det til en mekanisk skapning. Men det er ingen Maria du forvandler, det er deg selv. Haha. En uslitelig, evig tålmodig versjon av deg selv som gjør drittarbeidet mens du selv sover eller studerer eller gjør andre unyttige ting. Som holder kanalen din oppe og holder bermen på avstand. Og det er ganske praktisk, det må innrømmes.
Verre er det selvsagt om man kjører en bot som andre har programmert. Det er det samme som å tralte inn i Rotwangs maskin på egen akkord ("light'er up, prof").
Er en IRC-bot en androide eller en robot? Dvs. et maskinlignende menneske, eller en menneskelignende maskin? Det er vel ingen tvil om at boten er en kunstig bruker, altså et kunstig menneske. Ser ut som et menneske, snakker som et menneske, og kan gjøre alt som et menneske kan, men er altså kunstig - en androide. Samtidig kan du se på boten som en maskin - som ligner på et vanlig IRC-menneske. Altså en robot.IRC er faktisk ikke sammenlignbar med virkeligheten på dette punktet, da den setter så gode betingelser for fremdyrkelsen av roboter/androider at begrepene mister sin mening. Fascinerende nok (og ganske romantisk ble det da også til slutt) kan man altså se på IRC som et medium hvor de to betydningene av ordet smeltes sammen igjen til den enheten de tross alt utgjorde da Aelita og Metropolis rullet over kinolerretene i 1927. Eia var jeg der.
Er du en av de som programmerer klienten din til å gjøre fiffige ting automatisk? Auto-op på andre idet de kommer inn på kanaler, auto-kick på flooding. Auto-DCC når noen sender ut .rhosts fila si. Da er du en av IRC-landskapets kyborger - en kybernetiske organisme, en hybrid av mekanisert og selvbevisst vesen.I IRCs virtuelle verden kreves det dog noen omskrivinger. Kybernetikk kommer ikke inn i bildet (som mange kan tenke seg er jeg bare glad for det), da alt er elektronisk, og det er ikke snakk om organismer, men heller grensesnitt mot tenkende vesener. Jada, det er fjernt, men tenk litt på det. Du kan prate med folk på IRC som om de satt foran deg, (med litt trening og fantasi) men klienteneog serverne står mellom deg og han/hun, og setter sine begrensninger og bruker sin protokoll (som på høyt plan er den gode gamle oppfinnelsen skriftspråket).
Overført til IRC er altså en programmert klient en halvprogrammert kyborg. Et automatisert grensesnitt. Kanskje en sammenligning med menneskelige reflekser er like greit. Uansett får man håpe at filosofene holder seg unna temaet ennå en liten stund :=)
Når du først har kommet så langt, trenger du egentlig ikke lese siste avsnitt. Det er bare et kort sammendrag for folk som ikke har noen som helst form for intellektuell interesse eller ønske om å utvide sin horisont.
En bot er en fyr som sitter på vakt 24 timer i døgnet og deler ut op til folk han liker. Du må si noe morsomt eller oppføre deg pent når han er der, ellers sparker han deg ut. Men hvis du er snill og sier morsomme ting til ham, får du op, og da kan du sparke ut folk istedet. Og du trenger ikke si et ord lenger. Men mange bot'er har selvsagt begrenset sans for humor. Og NorBot er egentlig Gud, bare så du vet det (det er derfor han er så stabil, forresten).